Érdekes tények a fürjről

A fürjek kisméretű tyúkalakúak, melyeknek sokféle fajtájuk él a világ különböző területein. Táplálkozásuk változatos, életmódjuk alkalmazkodóképes. Gyors szaporodásuk és tápláló húsuk miatt régóta fontos szerepet töltenek be az emberiség életében.

A fürjnek van saját hieroglifája

Már az ókori egyiptomban is ismerték a fürjet. A fürj rajzát használták a w/u hangok leírásához.

𓅱

A fürjeket évszázadok óta háziasították

A XI-XII. században Kínában, Koreában és Japánban háziasították a fürjeket. A XII. században már írásos feljegyzés említi, hogy a japán császár a fürjhúst fogyasztotta, hogy a TBC-t elkerülje. Japánban 1910-re a fürjhús nemzeti eledellé vált. Európában az 1900-as évek elején kezdték tenyészteni.

A fürjek gyorsan nőnek

Egy fürjcsibe születéskor mindössze 7 gramm, viszont egy hónapon belül 10-15-szörösére hízik.

A gazdasági fürjek sok tojást raknak

Egy tojó évenként testtömegének hússzorosát, 2,5 - 3 kg tojást termel. Ez éves szinten kb. 250 - 300 darab tojásnak felel meg.

Gazdasági fürj

A fürjfiókák a kikelés után hamarosan elhagyhatják a fészket

Sok más újszülött madártól eltérően a fürjcsibék koraszülöttek és készen állnak arra, hogy megküzdjenek a védőhéjukon kívüli élettel anélkül, hogy nagymértékben támaszkodnának szüleikre.

A fürjhús nagyon egészséges

A fürj gazdag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, vasban és olyan makroelemekben, mint a kalcium, foszfor, cink és még sok más. Íme néhány kiemelkedő egészségügyi előny:

  • Rengeteg vitamint tartalmaz, köztük A-, D-, K- és B-vitamint.
  • A fürjtojás és a hús gazdag szelénben, esszenciális zsírsavakban és antioxidánsokban.
  • Úgy gondolják, hogy a tojás javítja a hajnövekedést, mivel gazdag vas-, cink-, aminosav- és számos vitamin forrása.
  • A fürjtojásról úgy tartják, hogy segít a vérszegénység kezelésében is, mivel A-vitaminban, vasban és B12-ben gazdag.
A fürjhús jellemzői nemcsak a csirkehúshoz, hanem a nyúlhúshoz képest is kiválóak. Ezért régóta alkalmazzák szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, valamint vese-, máj-, tüdő- és emésztőrendszeri betegségek esetén. Kiemelkedően tápláló idősebbeknek, terhes nőknek, gyengült állapotú betegeknek és gyermekeknek.

A fürjek tudnak repülni, de a futást részesítik előnyben

Bár a fürjnek van repülési képessége, jobbak futásban. Szárnyaik rövidek, és szívesebben használják erős lábukat, hogy gyorsan eligazodjanak a környezetükben.

A fürjek porban fürödnek

A szokatlan tevékenység mindennapi rutinjuk szerves része. Gyakran felborzolják a tollaikat, hogy a por elérje a bőrüket.