Így neveld a fürjedet

Hamarosan!

Az egész 4 fürjjel kezdődött...

2022-ben elhatároztuk magunkat, hogy kipróbáljuk milyen itthon fürjeket tartani a tojásukért. Úgy olvastuk, hogy egy kis család 1 kakasból és 3 tojóból áll, mert eléggé aktív a kakas és, ha csak 1 tojó lenne mellette - nagyon leharcolná. Be is szereztük egy nénikétől a piacról - hazahoztuk őket egy kiskutya hordozóban - csak később furcsa volt, hogy 2 is kukorékol. 😊

Az első állomány Az első tojások

Építettünk nekik egy kényelmes nagy ketrecet a garázs tövében, rácsos volt a lábuk alatt a higiénia miatt, volt tojódobozuk is, illetve egy kifutó - ahol kimehettek a fűre.

Első ketrec

A tapasztalat az volt, hogy szívesen vannak sokat a földön aminek nagyon örültünk is, viszont a mélyalmozás miatt egy kis eső során hatalmas sár lett, amitől kis sárgombócok száradtak a lábaikra és szenvedtek tőle. A tojásokat is a sárba rakták le, amik nagyon mocskosok lettek utána. Ezért felszámoltuk ezt a tartásmódot és kipróbáltuk a tojáskigurulós ketreces tartást.

Fürjesház

Ez a tartásmód nagyon bevállt és a madárkáknak is sokkal higiénikusabb, hogy nem taposnak egész nap a saját szemetükben. A porfürdőzést műanyag dobozokkal tudtuk kialakítani, így tudnak ezen szenvedélyüknek is hódolni.

Jelenleg egy 500 férőhelyes fürjesházban tartjuk a madárkákat, ami kiszolgálja a jelenlegi igényeinket.